Toch zijn er in de vroegste era van Climb UP elfen zichtbaar geweest. Eerst in kleine momenten totdat in het jaar 2014 tijdens de eerste deelname aan de Bergschenhoek Stamina Challenge er plots vier opdoken, zie het verslag daarover, zichtbaar werden en bepalend waren voor de gebeurtenissen nadien.

Bloem-elfje was de meest ingetogen en meest verlegen van de vier. Ze klom uitmuntend en met veel gratie. Ze bleef vele jaren zichtbaar maar alleen om het klimmen te beleven. De wereld veranderde en het maakte dat Bloem-elfje zich steeds meer terugtrok. Haar spoor verwaaide in de wind, vervaagde, en er is niemand meer die haar nu nog kan volgen.
Tweede was Sterk-elfje. Met haar lange haren en groenblauwe ogen was zij meer een boulderaar dan een leadklimster. Onvervaard ging ze uitdagingen aan, werd almaar beter en op het laatst was zij de lerares voor velen onder het volk van de mensen. Sterk-elfje ging studeren in het oosten van het land en nog regelmatig horen wij van haar.
Het spoor van Robijn-elfje werd even makkelijk opgepakt als dat het abrupt weer verdween. Robijn-elfje bezat een lenigheid die in de kronieken van Climb Up nimmer meer beschreven is. In de wand fonkelde haar atletisch vermogen als een edelsteen. Zij kwam, klom, overwon… en verdween. Haar geschiedenis leeft alleen nog maar voort in legendes en in deze era is zij nimmer meer gezien.
Van de vier eersten is de laatst te benoemen elf onbetwist de meest majestueuze. Zij klom met een gratie die velen in vervoering heeft gebracht. Een echte elfennaam had zij niet maar zij stond bekend als “The Lady of the Wall”. Uit haar inzicht, plezier en kracht kan niet anders geconcludeerd worden dan dat zij een dochter of kleindochter is van Galadriël. Geen wonder dat haar naam door de zuiverheid van haar herkomst voor de mensen on-onthuld is gebleven. Door volhardende oefening en training bereikte zij een klimniveau die tot dan toe ongekend was. Met haar finaleklim 8a tijdens het Nederlands Jeugdkampioenschap liet zij iedereen ver achter zich en werd zij onbetwist Nederlands Kampioen. “Lady-elfje” koos ervoor haar wijsheid verder te ontwikkelen over het leven zelf in relatie tot gezondheidzorg. Haar spoor werd minder makkelijk te volgen, lichtvoetig zoals zij is. Voor het geoefende oog zijn haar voetstappen nog altijd zichtbaar en soms is zij nog te zien. Wie weet waar haar spoor ons naar toe zal leiden. Oer-elf blijft haar gade slaan.

In de tijden na het verschijnen van deze vier werden nog meer elfen zichtbaar.
Spring-elfje is altijd immer goed gemutst, heeft al een glimlach bij het beetpakken van de eerstvolgende greep. Hij is duidelijk in de groei en niet alleen naar lichaam. Hij werkt aanstekelijk en zijn pad is goed te volgen. Wie weet is Spring-elfje wel de laatste van zijn ras die heel zichtbvaat blijft en wij nog veel van hem zullen blijven zien.
Stoer-elfje kwam ook nadien. Als toen nog klein meisje en groeide op tot een hartstochtelijk klimster. Laat je niet van de wijs brengen door haar fraaie oorbellen en helder blauwe ogen, want klimmen zit als rotsblokjes in haar bloed. Stoer-elfje werd uiteindelijk verliefd op iemand van het mensenvolk. En ruilde daarvoor haar eeuwig leven in voor de sterfelijkheid der mensen. Haar krachten als elf zijn met haar wasdom aan het verdwijnen maar wie goed kijkt vangt altijd nog een glimp op.
Een glimp die iedereen wel eens kan zien. Zo ook laatst op de trap met het meest kostbare in de armen dat deze aarde voorbrengt kwam zo’n moment voorbij. Een glimlach onder helder bruine ogen versterkt door vloeiende wenkbrauw-bogen omlijst met krullend donker haar om even snel weer te verdwijnen. Alsof Vreugde-elfje haar aanwezigheid wilde onderstrepen.
Het meest recente elfje die zichtbaar is geworden is Pof-elfje. Als ze routes klimt waar het om gaat vind je steevast een veegje pof in haar gezicht. Pof-elfje, Spring-elfje, Vreugde-elfje en Stoer-elfje vormen samen de laatste vertegenwoordigers van het Rijkdom der elfen bij Climb UP. Maar hun aantallen nemen af en de era der elfen nadert haar einde.

Het Rijkdom der klimelfen vervaagt en daarmee is er ruimte voor de komst van het UP-volk. Een volk van mensen. Na een periode met veel ontberingen veert het volk weer op. Zij voelen zich met elkaar verbonden door het sportklimmen. Zich daarin bekwamend tot meesterschap. Meisters zoals zijn in de kronieken worden genoemd. Zij delen hun talenten voor het welzijn van het volk als geheel.
De eerste onder hen was Ritz-Meister. Met jonge energie een meester in het opzetten van tenten en met een voorliefde voor het in elkaar ritsen van voortenten. “Plopperdeplop” is voor hem eenvoudig en bij ingewikkelde voortentzijlen hoor je hem nimmer “sapperdeflap” zeggen.
Daar hoort in één adem Fleisch-Meister bij. Fleisch-Meister is de meester van de gril. Zelfs een eenvoudige hamburger weet hij tot een dusdanige perfectie te brengen dat het water je al in de mond loopt voordat je aan het proeven bent.
Heel recent is de openbaring van Muzik-Meister. Muzik-Meister heeft een voorliefde voor piano’s. Maak je geen zorgen hoe vals het ding ook klinkt, Muzik-Meister tovert er een melodie, een lied, uit dat iedereen doet meegolven.
En van heel oud, wellicht wel uit dezelfde era als de elfen is daar Boek-Meister. Zo heet hij in de volksmond, maar eigenlijk is hij Measter. Measter der Meisters. Zijn kennis is breed en diep. Over leiderschap, meesterschap, talenten in jezelf tot bloei brengen en mooie dingen doen met de tijd die je gegeven is. Measter waardeert mensen en spreek alzo zijn liefde uit voor alle talenten die aanwezig zijn in het UP-volk. Al sinds de eerste hoofdstukken in de kronieken van Climb UP wordt zijn naam vermeld en staat hij sinds mensenheugenis aan het hoofd het UP-volk.
En wie weet welke Meisters we nog meer gaan zien…..

“De wereld is veranderd. Ik voel het in de klimrotsen. Ik voel het in de vorm van de module- grepen. Veel zal niet verloren gaan. De kronieken leggen het vast. Die bewaren voor ons de avonturen en verhalen. En talenten zullen er altijd zijn. In ieder van ons. Om te ontwikkelen en er mooie dingen mee te doen.”

Een leerling-meister.

P.S.
Vele elfen hebben in de wereld der mensen een alias. In alfabetische volgorde:
Aike, Freja, Gijs, Imke, Jasmijn, Joy, Kyra, Marit.
En van Oer-elf weten wij niet meer dan dat Oer-elf Oer-elf is.

Over de Meisters en Measter zijn alle verhalen nog niet verteld. Op een dag zullen de kronieken alles onthullen.